|
|
 |
|
19-11-2008, 05:33 PM
|
#1 (permalink)
|
|
Junior Member
Registrovan: Sep 2008
|
Poslovanje agencija
Recite mi zasto se u vecini agencija negde naplacuje rezervacija aranzmana a negde ne, a i tamo gde je naplate naplacuju je razlicito (od 300 din pa navise). Sta zapravo predstavlja ta rezervacija aranzmana koju nam naknadno agencije uracunavaju? Zar onih 30% od ukupne cene arazmana koju uplacujemo prilikom prijave putovanja ne znaci i istovremeno rezervaciju? Volela bih ako mi to mozete malo pojasniti. Hvala puno
|
|
|
20-11-2008, 10:17 AM
|
#2 (permalink)
|
|
Junior Member
Registrovan: Mar 2008
|
Poslovanje agencija
Quote:
|
Originally Posted by DunjaNS
Recite mi zasto se u vecini agencija negde naplacuje rezervacija aranzmana a negde ne, a i tamo gde je naplate naplacuju je razlicito (od 300 din pa navise). Sta zapravo predstavlja ta rezervacija aranzmana koju nam naknadno agencije uracunavaju? Zar onih 30% od ukupne cene arazmana koju uplacujemo prilikom prijave putovanja ne znaci i istovremeno rezervaciju? Volela bih ako mi to mozete malo pojasniti. Hvala puno
|
Svaka agencija ima svoj princip poslovanja, na primer vecina beogradskih agencija naplacuje 1.000,00 print rezervacije avio karte kada Vam je potrebna za ambasadu dok novosadske agencije to ne rade. Tako isto i sa troškovima rezervacije je slucaj. Kada je agencija samo posrednik onda u slucaju otkaza aranzmana kada se zadrzava odredjeni procenat taj procenat zadrzaca agencija organizator a posrednicima onda ostaje taj deo kako bi nadoknadili bar neke troskove. Trebalo bi mozda vise prostora da se sve to objasni ali svako poslovanje ima svoje specificnosti tako da stranke mozda nisu upucene u sve troskove oko rezervacije aranzmana. U agencijama za registraciju automobila Vam naplacuju uslugu popunjavanja formulara pa se niko ne buni ne vidim razlog da se samo turisticke agencije konstantno optuzuju za nesto. Naravno da neke stranke imaju i losa iskustva sa agencijama i ja se nadam da ce se uskoro situacija rascistiti. Nadam se da sam Vam bar malo pomogla mada je prilicno tesko ukratko objasniti poslovanje jedne privredne grane.
Pozdrav
|
01-12-2008, 11:30 AM
|
#3 (permalink)
|
|
Junior Member
Registrovan: Nov 2008
|
???: Poslovanje agencija
Bila bih Vam jako zahvalna ako biste mi mogli pojasniti sledece: Jako mi je interesantna pojava kod vecine turistickih agencija a to je da se grupne vize dobijaju ili ne, bas u poslednjem trenutku pred putovanje, a to se obicno desi dan ili dva pred polazak, tj. putnici tek tada saznaju da li im je viza odobrena ili nije. To zapravo znaci da onaj ko vizu nije dobio (a celokupan aranzman je morao uplatiti min 15 dana pred polazak) prema opstim uslovima putovanja pravo na povracaj novca nema. I njemu tada preostaju dve varijante, prva da odustane od putovanja i da mu tako propadnu sve pare koje je uplatio ili druga varijanta da na sve moguce nacine trazi nekoga ko bi mogao da iskoristi njegov aranzman i na taj nacin da izvuce svoj novac. Prosle sezone na forumima se moglo naci bezbroj takvih ponuda, gde su ljudi cak i poklanjali po nekoliko stotina evra samo da nadju nekoga ko bi preuzeo njihov aranzman.
Mene zato zanima, zasto se za vize tek saznaje pred sam polazak na putovanje, zar nije moguce da se to nekako regulise drugacije, i da na taj nacin gradjani ne budu na velikom gubitku? Hvala najlepse.
|
|
|
03-12-2008, 10:58 AM
|
#4 (permalink)
|
|
Junior Member
|
???: ???: Poslovanje agencija
Quote:
|
Originally Posted by ssanja
Bila bih Vam jako zahvalna ako biste mi mogli pojasniti sledece: Jako mi je interesantna pojava kod vecine turistickih agencija a to je da se grupne vize dobijaju ili ne, bas u poslednjem trenutku pred putovanje, a to se obicno desi dan ili dva pred polazak, tj. putnici tek tada saznaju da li im je viza odobrena ili nije. To zapravo znaci da onaj ko vizu nije dobio (a celokupan aranzman je morao uplatiti min 15 dana pred polazak) prema opstim uslovima putovanja pravo na povracaj novca nema. I njemu tada preostaju dve varijante, prva da odustane od putovanja i da mu tako propadnu sve pare koje je uplatio ili druga varijanta da na sve moguce nacine trazi nekoga ko bi mogao da iskoristi njegov aranzman i na taj nacin da izvuce svoj novac. Prosle sezone na forumima se moglo naci bezbroj takvih ponuda, gde su ljudi cak i poklanjali po nekoliko stotina evra samo da nadju nekoga ko bi preuzeo njihov aranzman.
Mene zato zanima, zasto se za vize tek saznaje pred sam polazak na putovanje, zar nije moguce da se to nekako regulise drugacije, i da na taj nacin gradjani ne budu na velikom gubitku? Hvala najlepse.
|
VIze se stvarno dobijaju dan pred polazak. Postoji minimum koji mora biti na svakoj vizi a to je 15 putnika i maksimum naravno, tako da agencije ne mogu vec u maju npr. sredjivati vize za avgust jer prvo ne znaju koliko ce se ljudi jos prijaviti, ako se prijavi jos 10 nije dovoljno za vizu i oni se ne mogu vizirati onda ili ako ima vise autobusa treba iskombinovati broj sedista i putnike koji su na jednoj vizi a da se ne rezdvajaju prijatelji. Prilicno je komplikovano verujte ni nama ne odgovara sto moramo sve u poslednji trenutak da radimo. A sto je najvaznije kada pocnu letnje guzve sama ambasada ne dozvoljava da se za odredjeni polazak predaje dokumentacija ranije od predvidjenih 7 dana jer ni oni sami ne mogu sve da postignu. Eto nadam se da sam Vam bar malo pojasnila i da se sada ne ljutite na agencije zbog toga jer nije u pitanju to da je nama svejedno da li ce stranke dobiti vizu i putovati, normalno da zelimo da stranke putuju , budu zadovoljne jer i nama sve komplikuje kada se ne dobije viza i u dosta slucajeva se novac i vraca ako je prikupljena sva dokumentacija.
|
05-12-2008, 03:47 AM
|
#5 (permalink)
|
Registrovan: Nov 2008
|
???: ???: ???: Poslovanje agencija
Quote:
|
Originally Posted by danja
Quote:
|
Originally Posted by ssanja
|
VIze se stvarno dobijaju dan pred polazak. Postoji minimum koji mora biti na svakoj vizi a to je 15 putnika i maksimum naravno, tako da agencije ne mogu vec u maju npr. sredjivati vize za avgust jer prvo ne znaju koliko ce se ljudi jos prijaviti, ako se prijavi jos 10 nije dovoljno za vizu i oni se ne mogu vizirati onda ili ako ima vise autobusa treba iskombinovati broj sedista i putnike koji su na jednoj vizi a da se ne rezdvajaju prijatelji. Prilicno je komplikovano verujte ni nama ne odgovara sto moramo sve u poslednji trenutak da radimo. A sto je najvaznije kada pocnu letnje guzve sama ambasada ne dozvoljava da se za odredjeni polazak predaje dokumentacija ranije od predvidjenih 7 dana jer ni oni sami ne mogu sve da postignu. Eto nadam se da sam Vam bar malo pojasnila i da se sada ne ljutite na agencije zbog toga jer nije u pitanju to da je nama svejedno da li ce stranke dobiti vizu i putovati, normalno da zelimo da stranke putuju , budu zadovoljne jer i nama sve komplikuje kada se ne dobije viza i u dosta slucajeva se novac i vraca ako je prikupljena sva dokumentacija.
|
Pridodao bih još par detalja vezanih za ovo pitanje mada je uvazena koleginica vrlo dobro pojasnila problematiku vezanu za viziranje. Naime, zelim da naglasim da nikome od nas (prvenstveno mislim na turisticke agencije) niukom slucaju nije interes da stranke ne putuju, jer da budemo posteni i realni realizacija putovanja je nas posao i jedini nacin da zaradimo u celoj toj prici je taj da klijent otputuje. U svom dosadasnjem iskustvu, verovali ili ne, nisam imao niti jedan slucaj da je nekom od klijenata bio odbijen zahtev za izdavanje vize, bila ona grupna ili individualna. Osnovna stvar u kompletnoj ovoj problematici je da klijent u potpunosti mora ispostovati ono sto agencija od njega zahteva u smislu neophodne dokumentacije za apliciranje za vizu. Cesto se desava da klijenti kada dobiju spisak dokumentacije postavljaju pitanja tipa "jel ovo i ovo obavezno?", "mora li ovo?" i sl. Morate shvatiti da spisak ne zavisi od agencije vec je on zahtevan od strane ambasade.
Druga veoma bitna stvar je da je neophodno da imate poverenja u zaposlene u agenciji koju ste odabrali za realizaciju vaseg putovanja. Dakle, ako se desi situacija da ste doneli dokumentaciju i da nakon njenog pregleda u agenciji od vas bude zahtevan jos neki dokument donesite ga jer budite sigurni da ga niko ne trazi da bi vas maltretirao vec da bi vam pomogao da zeljenu vizu dobijete.
Predlazem vam da ne trosite energiju na nevazne stvari tipa termina izdavanja viza, to je jednostavno uhodan sistem koji funkcionise, vasu paznju usmerite na ono sto od vas agencija trazi i nema potrebe da se plasite da li cete ili necete vizu dobiti.
Naglasavam jos jednom da je potpuno nevazno za koju vizu aplicirate, grupnu ili individualnu, kao i za koju drzavu. Ne postoji "lakse" ili "teze" viziranje, svaka se viza dobija na isti nacin i sve je lako pod uslovom da je vasa dokumentacija uredna.
Nadam se da je sve ovo sto sam napisao makar delimicno pomoglo da shvatite sustinu svega. Ukoliko u buducnosti budete imali bilo kakvih dilema prilikom prikupljanja dokumentacije za viziranje slobodno kontaktirajte bilo koleginicu ili mene i mi cemo se potruditi da vam maksimalno pomognemo u tom smislu.
|
|
|
26-01-2009, 06:17 PM
|
#6 (permalink)
|
|
Guest
|
???: Poslovanje agencija
Interesuje me sledece: da li za otvaranje turisticke agencije koja bi se bavila prodajom iskljucivo programa drugih agencija, da li je za njeno otvaranje potreban neki depozit kao garancija? I koliko se sada krecu cifre depozita za agencije koje zele licencu? Hvala.
|
|
|
|
30-01-2009, 03:54 PM
|
#7 (permalink)
|
|
Junior Member
|
???: ???: Poslovanje agencija
Quote:
|
Originally Posted by Robert
Interesuje me sledece: da li za otvaranje turisticke agencije koja bi se bavila prodajom iskljucivo programa drugih agencija, da li je za njeno otvaranje potreban neki depozit kao garancija? I koliko se sada krecu cifre depozita za agencije koje zele licencu? Hvala.
|
Trenutno za otvaranje turisti?ke agencije koja ?e se baviti samo subagenturom nij epotreban depozit, ali su potrebni neki drugi uslovi ( školska sprema...) a depozit za organizatora iznosi 30.000 €
|
08-03-2009, 06:12 PM
|
#8 (permalink)
|
Registrovan: Mar 2009
|
Odg: Poslovanje agencija
moze li mi neko reci koliko je pouzdana agencija Sabra?
|
|
|
09-03-2009, 09:06 AM
|
#9 (permalink)
|
|
Junior Member
|
Moje iskustvo sa agencijom Sabra je pozitivno posle dugogodisnje saradnje. Provela sam i nekoliko meseci u njihovom predstavnistvu u Pefkohoriju tako da sam se uverila i u njihov rad na terenu. Srdacne preporuke.
Pozdrav
|
16-06-2009, 10:12 PM
|
#10 (permalink)
|
Registrovan: Jun 2009
|
Moj osnovni problem ove godine kod izbora destinacije za letovanje je kako izabrati agenciju koja ima pouzdan autobuski prevoz. Cesto se desi kad pitate koliko su pouzdani da je odgovor: Pa pouzdani su. Kako da odaberem a da ne pogresim?
|
|
|
| Opcije Teme |
|
|
| Način Prikaza |
Linearni Mod
|
Pravila Postanja
|